Klinická část [ upravit | editovat zdroj] Klinický obraz pacienta [ upravit | editovat zdroj] CLL je onemocnění postihující především vyšší věkové skupiny (nad 65 let věku), častěji postihuje muže. Pacienti bývají dlouho asymptomatičtí. Lymfocytóza může být náhodný nález při preventivním vyšetření. Dále se může vyskytovat: lymfadenopatie, splenomegalie, hepatomegalie; infiltrace jiných prostor těla: retroperitoneum, mediastinum (uzliny).

  1. (cll)
  2. Chronic lymfatická leukemia images
  3. Chronic lymfatická leukemia causes
  4. Stefajir
  5. Role mikroprostředí v biologii chronické lymfatické leukémie – Bc. Eva Vojáčková

(cll)

  1. Práce v brně
  2. Katastr nemovitostí jihlava
  3. Ms 2019 slovensko
  4. Nádoby na odpad - koše, kontejnery, pytle, stojany, BIO odpas, Gastro
  5. Chronic lymfatická leukemia survival
  6. Okresní přebor film online watch
  7. Role mikroprostředí v biologii chronické lymfatické leukémie – Bc. Eva Vojáčková
  8. Chronic lymfatická leukemia icd 10
  9. Chronic lymfatická leukemia rash
  10. Povodně v.r.o

Projekt proto vznikl na interní hematologické a onkologické klinice FN Brno.

Chronic lymfatická leukemia images

chronická lymfatická leukémie stefajir
Na videu se dozvíte podrobnosti o této zákeřné nemoci a seznámíte se s dívenkou, kterou do jejích 12 let choroba napadla třikrát. V nemocnici strávila spoustu času a potkala se s mnoha pacienty, k nimž byl osud podobně krutý jako k ní.

Chronic lymfatická leukemia causes

[ upravit | editovat zdroj] uzliny – struktura setřelá monotónní lymfoidní infiltrací, někdy s roztroušenými nezralými buňkami (tzv. paraimunoblasty), infiltrace uzlin je výrazná (na rozdíl od CML); slezina – infiltrace v sinusech (červená pulpa), stírá se rozdíl mezi bílou a červenou pulpou; játra – infiltrace v portobiliích (na rozdíl od CML, kdy bývá infiltrát hlavně v sinusech). Makroskopický obraz [ upravit | editovat zdroj] Makroskopické nálezy na orgánech bývají méně vyznačeny než u CML. Hlavními znaky jsou: zvětšení uzlin (generalizovaná lymfadenopatie – uzliny krční, axilární a tříselné) a sleziny ( splenomegalie), v pokročilých stádiích bývají infiltrována i játra, prostata aj. ; anémie; trombocytopenie. T-CLL je morfologicky neodlišitelná od B-CLL s výjimkou Sézaryho syndromu, kdy jsou rozsáhlé infiltráty z nádorových buněk především v kůži, buňky jsou velké, s členitým jádrem (tzv. cerebriformní jádro). Variantou CLL je prolymfocytární CLL, kdy se v krvi a dřeni objevují větší lymfoidní buňky se zřetelnými nukleoly, označované jako prolymfocyty, prognóza této varianty je horší než u typické CLL.

? IgG imunoglobulin, který je obsažen především v plazmě má schopnost přímo neutralizovat toxiny váže řadu bakteriálních a virových antigenů ODBĚR: srážlivá venózní krev FYZIOLOGICKÁ HODNOTA: 6, 7–15 g/l – závislost na věku SNÍŽENÍ: nádorové onemocnění chronická lymfatická leukémie plazmocytom ZVÝŠENÍ: onemocnění jater, ledvin chronická revmatická onemocnění lupus erythematodes chronická infekční a parazitární onemocnění Související lékařské diagnózy: Atopický ekzém Cystická fibróza Puchýřnatá onemocnění

Stefajir

PPT - CLL – chronické lymfatické leukémie PowerPoint Presentation - ID:6357388 Skip this Video Loading SlideShow in 5 Seconds.. CLL – chronické lymfatické leukémie PowerPoint Presentation Download Presentation CLL – chronické lymfatické leukémie 333 Views Lymfoproliferativní onemocnění (CLL, vlasatobuněčná leukémie) Myeloproliferativní onemocnění Myelodysplastický syndrom As. MUDr. Šrámková Lucie. CLL – chronické lymfatické leukémie. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Presentation Transcript Lymfoproliferativní onemocnění (CLL, vlasatobuněčná leukémie)Myeloproliferativní onemocněníMyelodysplastický syndromAs.

Prohlížením webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. OK Více informací

Role mikroprostředí v biologii chronické lymfatické leukémie – Bc. Eva Vojáčková

Terapie [ upravit | editovat zdroj] Pokud probíhá CLL asymptomaticky, neléčí se, pouze se sleduje. Dojde-li k progresi onemocnění, zahájí se léčba dle klinického stádia a prognózy (komorbidit). Známkou progrese onemocnění jsou náhle se rozvíjející symptomy (prudké hubnutí, extrémní únava, noční poty, febrilie, krátký dubling time, objevení nebo zhoršení hepatosplenomegalie, známky progrese dřeňového útlaku − anémie, trombocytopenie). Standardně se používá kombinace léčiv FCR (imunochemoterapie): fludarabin − purinový analog; cyklofosfamid − alkylační látka; rituximab − monoklonální protilátka anti CD20. Podle klinického stádia, celkového stavu pacienta a prognostických faktorů můžeme volit následující schemata terapie: intenzivní terapie − FCR kombinace, pokud neuspěje, používá se ještě monoklonální protilátka alemtuzumab (anti CD52); lehká terapie − FCR − lite, tj. stejné léčiva, ale nižší dávka; paliativní terapie − radioterapie. Souhrnné video – Chronické leukemie [ upravit | editovat zdroj] Odkazy [ upravit | editovat zdroj] Související články [ upravit | editovat zdroj] Leukemie Akutní lymfatická leukemie Akutní myeloidní leukemie Chronická myeloidní leukemie Leukemie z vláskových buněk Chronická lymfadenóza dřeně (preparát) Externí odkazy [ upravit | editovat zdroj] Chronická lymfocytární leukemie + dif.

Ultrazvukové vyšetření dutiny břišní umožní pomocí speciální sondy posoudit orientačně stav jater, sleziny, uzlinových oblastí a dalších orgánů, které mohou být při onemocnění chronickou lymfatickou leukemií postiženy. CT (výpočetní tomografie) vyšetření hrudníku, břicha a pánve využívá podobně jako klasický RTG rentgenového záření. Obrazy získané tímto vyšetřením jsou zpracovány počítačem, který umožňuje prostorové zobrazení vnitřních orgánů a dokonalejší posouzení jejich stavu a možného postižení. Léčba CLL Chronická lymfatická leukemie je v současné době dobře léčitelná, ovšem nikoli úplně vyléčitelná. Dobře zvolenou a vedenou léčbou je ale onemocnění možné dostat pod kontrolu na dlouhé roky až desetiletí a zajistit tak nemocným kvalitní a po všech stránkách plnohodnotný život. CLL je většinou pomalu se rozvíjející onemocnění, které má dlouhé bezpříznakové období. Proto není nezbytně nutné zahájit léčbu v počátečních stadiích nemoci. Zahájení léčby v těchto méně pokročilých stadiích nepřináší pro nemocné lepší léčebný efekt ani prodloužení života, v některých případech by dokonce tento neuvážený postoj mohl mít naopak efekt opačný.

Známkou pokročilosti onemocnění bývají celkové projevy chronické lymfatické leukemie, pro něž také nezřídka nemocní přicházejí k lékaři. K celkovým projevům nemoci patří: horečka nad 38 °C, noční pocení – často s nezbytnou výměnou prádla, větší úbytek hmotnosti (více jak 10% hmotnosti za půl roku), celková slabost, únavnost, dušnost, bledost, bušení srdce, hučení v uších nebo bolesti na hrudi (projevy nedostatku červeného krevního barviva při nedostatečné tvorbě červených krvinek). V důsledku nedostatku krevních destiček a z toho plynoucí poruchy krevního srážení se u pacientů mohou vyskytnout častá a obtížně stavitelná krvácení z ran, nosu nebo krvácivé projevy na kůži a na sliznicích (snadná tvorba krevních podlitin bez působení většího mechanického násilí, tečkovitá krvácení). Projevem poruchy funkce imunitního systému jsou často dlouhodobě přetrvávající a stále se opakující infekční onemocnění, která pacienta sužují i přes dobře vedenou protiinfekční léčbu. Dalším projevem poruchy imunitního systému jsou abnormální imunitní reakce, které jsou namířené proti vlastnímu tělu.
chronická lymfatická leucemie myeloide chronique
  1. Zámek červená lhota
  2. Kdy má svátek petra
  3. Okresní správa sociálního zabezpečení zlín
  4. Jak se stát milionářem
  5. Kotlíková dotace středočeský kraj 2019 3
  6. Násobení pod sebou jednociferným číslem
  7. Šicí
  8. Příběh služebnice 1x09
  9. Opava počet obyvatel
  10. Město havlíčkův broder
  11. Desáté království online
  12. Malý hokejový zápis
  13. Olešnice v orlických horách
  14. Jak nainstalovat android do pc
  15. Píseň o nibelunzích obsah
Saturday, 7 January 2023