S bolestí při pohybu se čas od času setká každý z nás. Příčiny mohou být různé a při zanedbávání obtíže mohou přejít i do chronické podoby. Michaela Tomanová, primářka a ředitelka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí, se denně setkává s pacienty s onemocněním pohybového aparátu a na základě dlouholetých zkušeností u nás i v zahraničí vyvinula vlastní diagnostiku a posléze rehabilitační metodu pojmenovanou Infinity method. Infinity, tedy v překladu nekonečno či ležatá osmička, učí pacienty vnímat, koordinovat a ovládat své tělo a je tedy vhodná pro pacienty trpící různými typy pohybových komplikací, ale i jako preventivní cvičení. Podstatou této metody je pomocí jednoduchého a lehce pochopitelného principu cviků zlepšit stabilitu, centraci, koordinaci, vnímání a ovládání celého těla, a tím pomoci pacientům především s onemocněním pohybového ústrojí, dokonce i v raném stádiu artrózy. Současně slouží tato metoda také jako preventivní pohybový program. Infinity Method byla vyvinuta i s ohledem, na to, aby ji pacient mohl cvičit sám, bez pomoci terapeuta.

Základem nové rehabilitační metody je správné dýchání - Vitalia.cz

Takto nácvik zopakujeme třikrát, abychom si plně uvědomili celou hrudní oblast. Ramena dolů, brada nahoru Ramena hrají při správném držení těla rovněž důležitou roli. Docílíme ho tak, že paže uvolníme podél těla, aniž bychom zvedali ramena. "Ramena jsou uvolněna dolů a jen lehce do stran, ovšem ne dozadu. Ruka i celé paže mohou být volně rotovány do strany, " popisuje Michaela Tomanová. Stále bychom podle ní měli kontrolovat postavení a držení celého těla, vzpřímenou krční páteř, uvolněnou bradu a relaxovaná ramena. V takovémto postoji můžeme provádět i nácvik správného dýchání, které je popsáno výše. Pánev srovná záda Autor: Infinity Method Jednoduchý cvik k osvojení správného postoje Rameny to ale nekončí, správný postoj je nutno provést ve spolupráci s dalšími částmi těla. "Důležitá je korekce pánve, kterou docílíme pomocí jednoduchého cviku. Rozkročíme se na šířku ramen, paže necháme volně viset dolů a ruce překřížíme prsty přes sebe, jakoby do tvaru písmene V. Rukama se dotkneme dlaněmi podbřišku, konečky prstů stydké kosti a malíkovými hranami ruky oblasti těsně nad třísly a odtlačujeme se pánví od rukou, ruce kladou mírný odpor.

Jak dýchat při cvičení

3. Spěte výše Pokud během spánku dýcháte pusou, řešením může být vyšší polštář. Špatná poloha při spánku může totiž zhoršit vaše chrápání. Polštář by měl zajistit, aby byla vaše záda nakloněna správným směrem. Zvýšena hlava vytváří volný průchod pro vzduch, což umožňuje maximální dýchání nosem a neomezené proudění vzduchu. Zároveň snižuje tlak na srdce. 4. Spěte ve správné poloze Některé spací pozice problém s dýcháním ústy zhoršují. Ti, kteří dýchají pusou, by neměli spát na zádech. Pokud spíte na zádech, vaše hladké dýchání je ztíženo. Je téměř nemožné, aby vzduch procházel nosem, což vás automaticky nutí dýchat pusou. Váš jazyk kvůli tomu padá do zadní části úst. Při dýchání pak vibruje a vy chrápete. Pokuste se spát na levém boku, je to zdravé i pro vaše záda. 5. Cvičení Cvičení je dalším ze způsobů, jak zastavit dýchání ústy a naučit se dýchat nosem. Věřte tomu nebo ne, ale cvičení jako jóga a kardio mohou výrazně zlepšit vaše dýchání. Výzkumy zjistily, že problémem dýchání ústy trpí častěji lidé s nadváhou.

Cvičení insanity

Dýchání je jedna z nejdůležitějších činností při běhání, na kterou si dávat pozor, kterou můžete ovlivnit. Pokud dýcháte špatně, můžete si hned ze začátku běhání znechutit hlavně kvůli typickému "píchání v boku", se kterým se začátečníci setkávají dost často. U dýchání je důležitý rytmus, aby při nadechování a vydechování byl udržen určitý poměr, který by se neměl měnit, bez ohledu na to, jak rychle se běží. Vždy platí to, že nádech by měl trvat stejnou dobu jako výdech. A pozor, správně dýchat nestačí jen u běhání, ale i při dalších činnostech v každodenním životě. Věřte nebo ne, správné dýchání je cesta k lepšímu zdraví. Vyzkoušejte dechová cvičení Zkuste si základní dechové cvičení – pozorování dechu. Můžete stát nebo se posadit, jak vám to prostě vyhovuje. A teď se normálně nadechněte, úplně přirozeně. Několikrát zopakujte a přemýšlejte u toho. Dívejte se při tom na váš trup. A teď si zodpovězte, jestli se při nadechnutí rozšiřoval více váš hrudník nebo břicho. Pokud se vám více nadzvedává hrudník, je to bohužel špatně, ale velmi často takto dýcháme.

Jak dýchat při cvičení břicha

  1. Pilates cvičení pro začátečníky | TRXsystem.cz
  2. Trx cvičení
  3. Volný pád 2013

Špatné

Také kolem tohoto středu provádíme pohyb tak, jako u první verze, " radí lékařka. Osmičku vždy opisujeme třikrát jedním směrem a poté třikrát směrem opačným. Z počátku však provádíme jen minimální, téměř neviditelné, pohyby. Zdroj a další informace: Infinity Method,

Saturday, 7 January 2023